Dit zijn de tips
Zwanger zijn is mooi, maar het is ook een spannende tijd die voor sommige vrouwen gepaard gaat met flink wat kwaaltjes en ongemakken. Zeker ’s nachts. Echt lekker liggen en uitgerust wakker worden is er vaak niet meer bij naarmate de zwangerschap vordert. In dit blog lees je meer over de diverse nachtelijke kwaaltjes, in combinatie met de verschillende slaaphoudingen. En we geven je tips om ook tijdens de zwangerschap zo comfortabel mogelijk de nacht door te komen.
Nachtelijke kwaaltjes tijdens de zwangerschap
Elke vrouw en dus zwangerschap is anders. Toch zijn er een aantal nachtelijke ongemakken waar geregeld wat vrouwen mee te maken krijgen. Dit zijn er slechts een paar.
-
Ten eerste, je buik gaat natuurlijk in de weg zitten waardoor het een hele opgave kan zijn om je een heerlijke lighouding aan te meten.
-
Ook rugklachten kunnen ontstaan doordat je rug belast wordt met extra gewicht.
-
Verder moet je waarschijnlijk vaker naar het toilet. Best irritant, vooral als je lekker van je nachtrust wilt genieten. Dat je vaker moet plassen heeft er onder andere mee te maken dat je baby op je blaas drukt.
-
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ook nog eens last van brandend maagzuur. Doordat het kindje groeit, duwt deze tegen je maag aan waardoor ook het maagzuur omhoog komt.
-
Tot slot kun je gedurende je zwangerschap ook kortademigheid ervaren. De oorzaak…je raadt het waarschijnlijk al: je longen krijgen minder ruimte door het steeds groter wordende kindje in je buik.
De ideale slaaphouding tijdens je zwangerschap
Buikslapers
Ben je een echte buikslaper, dan kun je al gauw vaarwel zeggen tegen je favoriete slaaphouding (in ieder geval voor een aantal maanden). Je zult dus op zoek moeten gaan naar een andere comfortabele ligging om je nachtrust te kunnen pakken.
Rugslapers
Ook rugslapers hebben het tijdens de zwangerschap niet makkelijk. Hoewel het geen kwaad kan voor de baby, is het niet echt heel bevorderlijk voor je rug en organen, omdat deze belast worden met een flink gewicht.
Zijslapers
Er is maar één slaaphouding die dan nog overblijft en dat is de zijligging. Veel professionals raden dan ook aan om op je linkerzij te slapen, omdat er op deze manier een betere toevoer is van bloed en voeding naar je baby. En om die rugklachten tegen te gaan, kun je ervoor kiezen om een kussen tussen je knieën te leggen om zo de druk wat te verminderen. Ook kun je een kussen achter je rug plaatsen dat ervoor zorgt dat je gedurende de nacht niet op je rug rolt.
Andere tips
-
Voor wat betreft het vele plassen, ja dat is een vervelende kwaal en als je moet dan moet je. Het enige wat een beetje helpt, is vlak voor het slapengaan zo min mogelijk drinken.
-
Bij brandend maagzuur kun je proberen het hoofdeinde van je bed iets omhoog te zetten zodat het maagzuur minder makkelijk je slokdarm inloopt. Ook is het raadzaam om vlak voor het slapengaan geen eten meer te nuttigen.
-
Ben je ‘s nachts vaak kortademig? Dan kun je het beste op je zij slapen, zo hebben je longen minder last van de druk van het gewicht van je baby. En wat uiteraard ook kan helpen is lekker het raam openzetten, mits het niet al te koud is, even lekker wat frisse luchttoevoer kan nooit kwaad.
Sleepways: uitstekend geschikt tijdens de zwangerschap
Wist je trouwens dat ons Sleepways matras ook uitstekend geschikt is voor vrouwen gedurende en na de zwangerschap? Door de verwisselbare toppers en de instelbare luchtkern kun je het matras zo aanpassen zoals jij lekker vindt liggen. Harder of zachter? Jij hebt het voor het zeggen. En je partner? Die heeft ook een eigen bedhelft waar hij/zij de baas over is.
We krijgen dan ook veel vraag naar de ideale toppers gedurende de zwangerschap. Zo biedt de watertopper die extra ondersteuning die je gedurende je zwangerschap goed kunt gebruiken. En na de bevalling leg je er gewoon een pocketvering op. Lekker stevig en geschikt voor tijdens het geven van borstvoeding. Check al onze toppers en kies jouw favorieten!